De Omgeving
Urk:
Ten zuidwesten van het Vakantiepark, op 1,5 km afstand, vindt u het pittoreske vissersdorp Urk. Dit 1000-jaar oude voormalige eiland mag zich het grootste visserijcentrum van West-Europa noemen. Een verse vismaaltijd in een van de plaatselijke restaurantjes is heerlijk voor de visliefhebbers. Beklimt u er de vuurtoren eens en bewondert u het vissersmonument. In het oude centrum is een visserij museum, waar u terug gaat in de tijd.
Er is een Urker huiskamer, een originele scheepswinkel en een opstelling van levensgrote poppen in de oude Urker klederdracht. Heel het dorpje ademt nog de sfeer van vroeger. De oude dorpskern van Urk kent een karakteristieke bebouwing, smalle straatjes (de ginkies) en oude vissershuisjes met groen beschilderde geveltjes. Vroeger hingen er de visnetten en schone was tussen de huizen te drogen. Tijdens het Pinksterweekend dragen de inwoners nog de typische Urker klederdracht.
Wilt u hierbij wel rekening houden met de plaatselijke zondag-viering ? De IJsselmeervis wordt vooral per schip aangevoerd in de Urker haven en verhandeld via de IJsselmeerafslag Urk. Deze afslag ligt in het havengebied. Dit is nog het “oude systeem”. De IJsselmeer visafslag Urk is op gezette tijden geopend voor publiek. In het voorjaar wordt de aangevoerde vis vanaf 13.30 uur gewogen en geregistreerd. Vanaf 14.00 uur wordt de vis verkocht in de mijnzaal. Het is altijd weer leuk om te zien hoe het proces van vraag en aanbod verloopt tijdens een veiling.
Schokland (ca. 15 km van het camperpark) Bij museum Schokland en bezoekerscentrum De Gesteentetuin komt de eeuwenoude geschiedenis tot leven. Op het voormalige eiland Schokland, in 1995 uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed, waar de wind met je haren speelt en de weidsheid als een zee de aandacht trekt, is de strijd tegen het water nog altijd tastbaar. Maar de zee is niet meer. Schokland is sinds de inpoldering in 1942 een eiland op het droge. Kom en ontdek het bijzondere Schokland. Museumrestaurant Schokland verwelkomt je met heerlijke koffie of een smakelijke lunch.
Gemeente Noordoostpolder (rondom Urk)
Mensenhanden hebben het water verdreven, maar zonder water heeft de polder geen enkel recht van bestaan.
Langgerekte akkers, in elk jaargetijde weer anders van kleur en gewas, wind die soms zachtjes, soms stevig, door je haren gaat. In welke hoek van de polder je ook bent; altijd weer die kenmerkende dijk in de verte die het 'nieuwe land' omzoomt.
Noordoostpolder bevindt zich maar liefst 6 meter onder zeeniveau (NAP). Je loopt er letterlijk op de zeebodem. Het water uit, voorheen, de Zuiderzee is weggepompt en de zeebodem is gecultiveerd door duizenden pioniers. En dat verhaal kom je overal nog tegen. De polder werd volledig op de tekentafel ontworpen. Strakke lijnen vormden het landschap en dat is nog steeds te zien. Vanuit de lucht zien de akkers eruit als een schilderij van Mondriaan, zeker als de enorme tulpenvelden in het voorjaar bloeien.
Natuur
Flevoland mag dan wel de jongste provincie van Nederland zijn, het is ook de grootste polder ter wereld en die biedt ongelooflijk mooie natuur. Verspreid door Flevoland vind je een nieuwe vorm van wildernis. Je loopt letterlijk op de zeebodem door bossen en wetlandnatuurgebieden. Ontdek waar je wilde dieren kunt spotten, op stap kunt met een boswachter en werelderfgoed kunt bewonderen.
Voor meer tips verwijzen wij u door naar de website van Tourist Info Urk: www.touristinfourk.nl, bel: 0527-68 40 40 of kijk op de website van Visit Flevoland of Visit Noordoostpolder.